Tuesday, 23 September 2014

Bab 9 : MUTIARA HATIKU RAFFLESIA -BILL BORA




ANIS melangkah laju menuruni tangga stesen monorail Bukit Bintang. Sesekali dia menjeling jam di pergelangan tangan, habis dia kalau terlambat masuk ke butik.
Pagi tadi Zarul telefon minta dia datang awal kerana hari ini lelaki itu ada urusan di bank. Demi kerana terhutang budi dengan Zarul yang selalu coverline untuk dia selama ini, dia terus setuju tanpa banyak soal.
Tapi masalahnya, dia pun terlambat ni. Habislah kalau Zarul tahu dia lambat.
Ketika kakinya menghampiri butik, dia ternampak susuk tubuh lelaki sedang berdiri di hadapan pintu masuk. Takkan pelanggan sudah sampai?
Eh! kejap. Setahu dia hari ni Winnie tak ada pula beritahu ada sebarang appointment dengan pelanggan. Hati Anis tertanya sendiri.
Namun, ketika lelaki itu menoleh, jantungnya tiba-tiba mengepam laju.
Lelaki itu! Dia buat apa dekat sini?
Anis mengelabah, lekas-lekas dia pura-pura mencari barang dalam beg tangannya. Langkah kaki terus perlahan. Dalam kepalanya mula berfikir macam-macam perkara.
Lelaki tu cari dia ke? Kalau betul, cari dia kenapa? Kalau tak, takkan nak rompak butik kut? Tapi pakaiannya kemas semacam, tak nampak macam lelaki terdesak.
Jangan pandang pada pakaian Anis! Entah-entah lelaki tu sengaja menyamar berpakaian kemas semata-mata nak merompak butik!
Tanpa buang masa, Anis berpatah balik, tidak mahu mengambil risiko. Dia yakin lelaki itu bukan pelanggan mereka hari ini.
“Anis!” terdengar suara lelaki itu memanggil.
Langkah Anis spontan berhenti. Macam mana lelaki tu tahu nama dia? Rasa takut mulai menguasai diri Anis. Nak pergi atau tunggu? Hati Anis mula berbelah bahagi.
Dalam dia mencongak-congak langkah seterusnya yang perlu diambil, tanpa sedar lelaki itu telah berada hampir dengannya.
Anis menelan liur. Risau.
“Hai,” Lelaki itu menyapa.
Anis diam tidak menyahut.
“Tak jawab berdosa…”
“You beri salam ke?” Laju sahaja Anis menyindir.
Shoot! Beraninya kau Anis!
“Assalamualaikum…” Lelaki itu tunduk memberi salam.
“Waalaikumsalam…” Jawab Anis lambat-lambat.
Si jejaka semakin mendekat. Tangan Anis dah bersedia memegang pepper spray di dalam beg tangannya. Kalau lelaki ini cuba hendak mengapa-ngapakan dia, tahulah nasibnya nanti.
“Ingat I lagi?”
Anis diam tidak berkutik. Namun matanya sentiasa memerhatikan tingkah lelaki itu. Takut kalau terleka, tak sempat dia hendak buat apa-apa.
“I.... Haris Ilham.” Haris menghulurkan tangannya untuk bersalaman. Namun, tidak disambut Anis. Sebaliknya si gadis berundur setapak ke belakang.
“Emmm… I, ada datang ke butik dua tiga hari lepas. Ingat tak?” Haris pandang wajah Anis. Bimbang si gadis tidak mengenali dirinya sebab itulah wajah di depannya ini nampak takut-takut dengannya.
Anis masih lagi diam membisu.
“Tak ingat?” soal Haris lagi.
Diam.
“Cuba ingat balik. I ada datang temankan mama I.” Haris mencuba sekali lagi.
“Mama?” Tiba-tiba tekak Anis terasa kelat.
Mama? Oh God!
“Puan Zaitun. A few days ago. Yang dah set nak buat appointment baru tu?” jelas Haris lagi.
Anis telan liur.
“Ya, ingat. Puan Zaitun yang bersanggul kemas dan pakai bulu mata palsu ala-ala Cik Ta tu?”
Aiyark! Kau kutuk mama orang Anis!
Haris hampir jatuh rahang. Itu yang si gadis ni nampak tentang mamanya? Hampir tersembur tawanya. Kalau mama dengar memang nahas budak ni!
“Ya, betullah tu,” Haris berdeham perlahan.
Maaf mama, memang bulu mata palsu mama tu agak keterlaluan pun. Haris tersenyum kecil sambil menggaru kepala yang tiba-tiba terasa gatal.
“Err…dia mama you ke?”
Haris mengangguk.
Anis gigit bibir. Sah dia dah salah sangka. Rasa membahang wajahnya ketika ini.
“Kenapa dengan muka?”
“Huh?” Tangan Anis dah naik ke muka.
“Muka you tiba-tiba merah. Did I said anything wrong?” Haris jadi hairan.
“Err…no.”
“Really?”
“Err…yes?”
“I tak percaya. Mesti ada sesuatu yang you fikirkan. Betul tak?” Haris cuba mendesak.
Entah kenapa hati dia gembira betul melihat wajah itu merona kemerahan. Dan bila dia mendesak begitu, Anis nampak kelam kabut. Terhibur hatinya yang panas sejak keluar dari rumah tadi.
“I…I…sebenarnya...” Anis gigit bibir. Nak cakap ke tak nak?
“I apa? Hurmm?” Suara Haris kedengaran dalam tiba-tiba.
Meremang bulu roma Anis dibuatnya.
“I….”
“I apa, Anis?” Haris makin mendekati. Jarak mereka tinggal beberapa inci sahaja.
Dada Anis mula berdegup kencang. Haruman dari tubuh Haris buat dia terbuai seketika.
“I apa…” Suara itu makin dekat kedengaran di telinga Anis.
Dan... bagaikan dipukau, Anis terus buka mulut. “I ingat dia sugar mummy you...”
Ya Allah! Tangan Anis cepat-cepat menekup mulut. Apa kau dah cakap ni Anis? Rasa macam nak tampar mulut sendiri.
“Sugar what?” terkejut, Haris hampir terjerit. Mata dah membulat pandang wajah gementar Anis.
“Err…” Anis menunduk pandang lantai.
Malu.
Segan.
Tak mampu rasanya hendak memandang wajah Haris. Dia cuma mampu menunggu Haris menghamburkan kemarahan kerana menuduh lelaki itu yang bukan-bukan.
Namun, lain yang dia harapkan, lain yang terjadi. Bukan kemarahan yang terbit dari mulut Haris tapi ketawa besar yang buat jantung Anis makin tidak sekata degupnya.
“Let me get this straight. You ingat mama I tu, sugar mummy I. Maknanya you ingat I ni anak ikanlah?”
Anis cuma mengangguk sambil mengaru batang hidung, cuba menutup malu. Lebih kurang macam itulah anggapannya.
“What?” Haris ketawa terkekeh.
“Muka I ni ada rupa macam anak ikan ke?”
“Adalah sikit. Lagi pun, puan tu nampak muda. Macam tak percaya ada anak lelaki sebesar ni.” Sekali lagi bibir Anis menderhaka pada tuan sendiri. Laju sahaja menjawab tanpa berfikir panjang.
Haris menggeleng kepala dan tersenyum kecil.
“Rendah betul pandangan you terhadap diri I, ya?” perlahan Haris bersuara.
“Maaf....” perlahan juga perkataan maaf keluar dari bibir Anis.
Jeda.
Kedua-duanya mendiamkan diri. Anis mulai tidak selesa bila dia dapat merasakan Haris sedang merenungnya. Apa yang lelaki ini hendak sebenarnya ni? Soal hati Anis sendiri.
“Err…I nak masuk butik.” Anis cuba bergerak ke hadapan, namun tubuh sasa Haris menghalang perjalanannya.
“Tolong ke tepi?” pinta Anis.
No.”
“Hah?”
“Urusan kita belum selesai.” Bersahaja Haris bersuara.
“Urusan? Urusan apa?”
Haris tersenyum herot.
“Urusan…” Dia tundukkan sedikit kepalanya mendekati wajah Anis.
“You dan I,” bisiknya perlahan.
“Kita? Sejak bila kita ada urusan?” soal Anis, tak faham.
“Sejak I terpandang wajah you dan hati I mula berkata, I nak you.” Lembut suara Haris menjawab soalan Anis.
Mata Anis terus membesar. Dia salah dengar ke? Betul ke Haris sebut ‘I nak you’ tadi? Ke dia salah dengar?
“Malaslah nak layan you. Tepi sikit, I nak masuk kerja.” Anis cuba menolak tubuh Haris namun pantas lelaki itu menangkap kedua belah tangannya.
“Hey, lepaslah!” Anis cuba menarik tangannya namun Haris makin mengemaskan pegangnnya. Bibirnya masih tetap menguntum senyum.
“Haris! Lepaslah. You nak apa sebenarnya ni?”
“I. Nak.You.” Tegas Haris memberi jawapan.
Anis terpempan. Okay, dia tak salah dengar.
Sekali lagi mata Anis bulat memandang lelaki itu. Terkejut gila! Bibirnya digigit kuat.
Senyuman Haris makin melebar. Wajahnya kembali didekatkan ke arah Anis.
“Ya! I. Nak. You,” ulang Haris lagi dengan wajah serius.
Dia tidak mahu berkias-kias lagi. Sebelum si gadis di’ngap’ oleh lelaki semalam, biar dia dulu mulakan langkah.
Matanya merenung Anis. Biar gadis ini tahu apa yang ada dalam hatinya. Dari mata Anis, pandangannya jatuh ke hidung mancung si gadis sebelum jatuh ke bibir yang sedang diketap kuat itu. Matanya mencerlung memandang sepasang bibir yang diyakini sedang kepedihan.
 “You terlalu cantik, Anis Sophea…” Haris tegakkan badan, kedua belah tangan dijatuhkan ke sisi.
“So, what say you? Do you want me too?” penuh bersahaja Haris menyoal.
“Huh?”
“You nak I tak?”
Tiba-tiba terdengar bunyi orang ketawa.
Anis tersentak. Mata melilau ke sekelilingnya. Beberapa orang pelayan Cafe Hot Gossip sedang ralit menonton drama sebabak dia dan Haris rupanya. Berbisik sambil ketawa memandang tingkah mereka berdua.
Wajah Anis kembali membahang. Malu! Haris dipandang garang. Tanpa sebarang kata, tubuh itu ditolak kuat dan Anis terus bergerak menuju ke pintu butik.
Gila! Lelaki ini memang gila!
Arghh! Kenapa dia harus muncul dalam hidup aku?

8 comments:

  1. hahahha....suka suka HARIS ni...kalau hero haris memang gatai merenyam jer kan....I nak u.....kebabbooomlahhhh

    ReplyDelete
  2. peweeeeeeettttttttttttttt...Haris memang deboommm...x berlapik langsung...direct....

    ReplyDelete
  3. Bila nak kuar novel ni...tak sabar nak baca versi penuh....dah jatuh cinta ngan watak haris yang mengoda terang terangan.

    ReplyDelete
  4. Wowwwww... I like it so much!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    ReplyDelete
  5. hahahahaaa .... GILLER BEST! ayat pertama (well ni yg most kena expect bila nk komen - if komen yg critical mmg kena kutuk oleh kipas! tp ku dh sedia ekon 5 horse power!)

    tp terus terang ku dh nk muntah hijo entah bepa bab dah kuar mulut anis/monolog anis asyik ulangtayang lelaki @ haris ni nk merompak or si perompak!

    wowwwwwwwwwwwwwwwww i like it so much sebagai penutup kata utk hidupkn kipas :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. u know what FF, ur funny dan sweet. i think i like you.

      psstt... jgn lupa, nnti p komen dekat enovel lain juga ya. banyak tau novel2 klise yg i dah baca kat blog. see u there!

      xoxo
      -Arah Tuju-

      Delete
  6. Novel Mutiara Hatiku Rafflesia sudah berada dipasaran ya. jangan Lupa dapatkan naskah anda. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat trganu xada pun ag.adakah lmbt pghantarannya ataupn ianya limited edition? Harap dpt jawab ya wahai pihak idea kreatif

      Delete

There was an error in this gadget