Tuesday, 24 December 2013

Bab 7 & 8 : Cinta Kita


Bab 7

The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt with the heart – Helen Keller

[Salam. Boleh jumpa esok? Saya nak pulangkan kereta.- Qistina]
[Salam. Boleh. My office. 11am? - Khalish]
[Ok. See you then, InsyaAllah. – Qistina]

“Auntie Qis!” Terdengar satu suara memanggilnya. Qistina yang ketika itu sedang membeli barang-barang dapur segera menoleh untuk mencari suara itu.
“Hi Auntie!” Husna sudah tersenyum di hadapannya.  Mata Qistina pantas mencari Khalish. Risau kalau-kalau Husna ni berjalan berseorangan.
“Papa ada kat situ.” Husna menjuihkan bibir ke arah Khalish yang sedang menolak troli ke arah mereka.
 How are you Auntie? Lama tak jumpa Auntie.”
“Alhamdulillah Auntie sihat. Husna?”       
“Husna pun siiiiihatttt... Alhamdulillah..hehe..”
“Assalamualaikum. ” Khalish memberi salam.
“Waalaikumsalam.” Jawab keduanya dan Qistina dan Husna sama-sama senyum.
“Husna nak beli apa ni?” Soal Qistina setelah dia melihat seakan ada satu kertas kecil di tangan Husna.
“Oh.. Husna nak beli barang-barang dalam senarai ni.  Semalam Husna dah tulis dan beritahu Papa. Kan Papa?”
Khalish sekadar tersenyum dan mengangguk. Memang dia mengajar Husna untuk membuat senarai apa yang ingin dibelinya sebelum mereka ke kedai. Senang nak kawal pergerakkan Husna jika sudah ada senarai di tangan.  Disiplin kena diajar dari kecil supaya senang bila anak-anak dewasa nanti.
“Hmm..Banyak ke tu?”
“Baaaanyak.  Meh Husna tunjuk kat Auntie. Jom ikut!”
Qistina mengikut Husna apabila si kecil itu menarik tangannya. Nasib baik dia memang sudah selesai membeli barang-barang dapurnya.  Layan saja lah si kecil ni. Khalish hanya mengikut mereka dari belakang dan tidak banyak bercakap. Tapi Qistina tahu, mata Khalish tak lepas memerhati gelagat Husna.
Selepas mereka membayar belian masing-masing, Husna mengajak Qistina untuk duduk minum bersama mereka pula. Memandangkan dia pun tidak ada apa-apa rancangan lepas itu, dia pun mengikut sahaja.
“Maaf kalau kami mengganggu” Ujar Khalish semasa Husna bangun untuk membasuh tangan.
It’s ok. Saya pun tak ada apa-apa urusan.” Jawab Qistina sambil matanya memandang Husna.
“Tak sangka pula kita boleh jumpa di sini. Kecilnya dunia. Kereta awak ok?”
 “Alhamdulillah. Thanks again.
“Alhamdulillah. No need to thank me. Memang salah saya pun.” Khalish tersenyum manis.
Hati Qistina berdebar melihat senyuman itu. Jantungnya juga berdegup sedikit laju. Senyuman si Papa sama manis dengan senyuman si anak. 
Qistina teringat kepada pertemuan mereka dua hari lepas apabila dia ke pejabat Khalish untuk memulangkan kereta pinjamnya. 
Lama juga dia terpaksa menunggu setelah diberitahu yang  Khalish sedang bermesyuarat. Nasib baik dia sendiri tak ada appointment. Kalau tidak, boleh jadi haru jadualnya.
Sedang dia leka dengan iPhonenya, Khalish datang menegur.
“Assalamualaikum. Maaf sebab awak terpaksa menunggu lama. Saya kena attend mesyuarat tergempar tadi. Ada perkara yang kena kami selesaikan segera.” Terang Khalish. Di wajahnya jelas ada rasa bersalah.
“Waalaikumsalam. It’s ok. Lagi pun selesa tempat menunggu ni.” Balas Qistina tersenyum. Yalah, kalau dia kena menunggu di bawah cahaya matahari, harus dia migrain.  Dia menatap sebentar rupa Khalish yang tampan itu. Rambutnya elok tersusun. Sungguh tiada cela di wajah lelaki ini. Kemeja jalur kuning dikenakan dengan tali leher berwarna hitam beserta seluar slack hitam. Lengan baju sudah dilipat ke siku. 
Lunch?” Khalish mengajaknya.
“Hah?” Qistina terkejut. Dia melihat jam ditangan. Lunch tak ada dalam rancangan asalnya.
“Dah dekat pukul satu ni. I am sure you belum lunch lagi kan? Saya pun dah lapar. So why don’t we go for lunch?’  Ajak Khalish lagi.
‘Takkan nak tunggu tiga kali kot, Qis?’ desis hati Qistina.
“Ok. Jomlah.” Pelawaan diterima.
Qistina hanya mengikuti jejak Khalish. Dia tidak biasa dengan kawasan itu. Ini baru kali kedua dia sampai ke kawasan pejabat itu. Khalish diam dalam mengatur langkah ke restoran berhampiran.
This is my lunch spot kalau tak ada appointment dengan client.” Terang Khalish. Dari kad yang diberi dulu, Khalish adalah seorang arkitek.
Qistina mengangguk sambil memandang ke sekeliling.
Nice ambiance. Looks like business is good.” Komen Qistina.
The food is good too and that is most important. Come.” Khalish memandang tepat ke arah matanya.
Qistina mengangguk lagi dan mengikut Khalish ke satu meja yang kosong.
So, are you familiar with this area?” Soal Khalish setelah pelayan berlalu bersama pesanan mereka.
I am not, actually. This is my second time here.”  
I see. Well,  kami sudah lima tahun berpindah ke sini. It’s quieter than being in the middle of KL kan? In and out pun tak berapa sesak.”
Yup, I agree and  I love the landscape. Banyak pokok. Sejuk mata memandang.”
Qistina dapat rasakan yang Khalish sedang merenungnya. Dia terasa segan dan cepat mengalihkan tumpuan ke luar restoran.
So Soleil means sunshine in French, right?” Soalan Khalish membawa pandangan Qistina kembali kepada lelaki itu.
Qistina terpegun sebentar. Tak sangka Khalish mahir berbahasa Perancis.
You are right and I am impressed.” Pujinya jujur.
Khalish tersenyum.
“So how old is Café Soleil? Are you the sole owner?”
Yup, she’s my baby. Alhamdulillah dah nak masuk dua tahun”. Ya, ‘anak’ Qistina baru belajar untuk bertatih.
Really? I am surprised. It looks very well established. Looking at it, one would never think that the place is only two years old and business looks good too. Jarang saya tengok kedai buku yang berkonsep seperti Soleil boleh sebegitu maju.”
“Mula-mula tu saya risau juga. Macam yang awak kata, tak banyak kedai buku with this concept dapat diterima. Tapi Alhamdulillah rezeki itu dari Allah. Kami berkerja kuat dengan melakukan berbagai promosi dan run events supaya kami dapat attract repeat customers and build loyalty among them. Kami juga survive through word-of-mouth.
And that is the most powerful form of advertising.” Khalish memberi pandangan.
“Yup dan yang paling penting ia percuma.” Sambung Qistina sambil tertawa kecil.
Perbualan mereka terhenti apabila pelayan datang menghantar minuman.
“Husna loves your shop. She keeps asking and insisting that I take her there again.” Khalish bercerita sambil tersenyum. Asal terbit nama Husna, pasti terbit senyuman di bibir keduanya.
“MasyaAllah, she is just so sweet and so adorable.” Puji Qistina ikhlas.
She gets that from her mother.”
Qistina mengangkat kepala dari merenung gelas minumannya dan memandang ke mata Khalish. Seakan ada duka di situ. Mata mereka bagaikan terkunci untuk beberapa saat.
“Hmm.. Isteri you kerja di mana?” Mulanya Qistina segan untuk bertanya namun bila Khalish dah menyebut ‘isteri’ maka Qistina rasa inilah peluang dia untuk bertanya.
She is no longer with us. Arwah meninggal selepas melahirkan Husna. It is just me and Husna now.” Terang Khalish dengan nada yang perlahan. Ayat akhir itu terdengar sayup di telinga Qistina.
“Oh! I am so sorry Khalish.” Qistina dah serba salah dan hatinya tiba-tiba sebak. Sebak mengenangkan Husna yang membesar tanpa kasih seorang ibu di sisi. Anak comel yang sentiasa tersenyum riang itu rupanya tidak beribu. Sungguh Qistina tidak sangka.
‘Ya Allah, Kau lindungilah anak itu sentiasa.’ Satu doa dipohon untuk si kecil.
Thanks. It’s ok. Saya redha. Ini aturan Allah untuk kami.” Khalish memandang Qistina dan dia perasan mata Qistina sedikit berkaca. Hatinya sedikit tersentuh.
How about you? Are you married?” Soal Khalish terus.
Since we are on the subject, tanya saja la Khalish. Kalau dah tahu senang.’ bisik hatinya. Senang dia tahu perimeternya.
I am not. Single and looking.” Qistina menjawab jujur.
Khalish mengangguk. Suka mendengar jawapan jujur itu.
“Too busy?”
“Hmm.. tak juga.,” Qistina sudah ketawa kecil. Segan pula rasanya bercakap mengenai hal jodoh dengan lelaki itu.
“Mungkin belum sampai masanya. Mungkin saya belum bersedia. HE knows best, right?”
“Yup, HE is the Best Planner. InsyaAllah, when the time is right and when the right person comes along, He will give it to you. So have faith in Him, ok? Just never give up.” Nasihat Khalish.
 Papa! Auntie Qis! Lepas ini kita nak pergi mana?” Soalan Husna mengejutkan Qistina dan membawa tumpuannya kembali kepada si anak kecil dan lelaki yang di hadapannya ini.
“Lepas ni, kita balik rumah. Esok kan sekolah?” Jawab Khalish tegas.
Si kecik menarik muncung tak puas hati.




Bab 8

Love cannot be learned or taught; Love comes as grace – Rumi

“Cepatlah Papa!” Husna sudah menjerit dari bawah.
“Husna, mari sarapan dulu.” Suara Nek Jah kedengaran dari dapur.
“Tak nak lah. Husna nak pergi jumpa Auntie Qis ni, Nek Jah.”
“Ya lah Nek Jah tahu. Dari semalam Husna dah cerita tetapi Husna mesti kena makan sarapan dulu. Kalau tidak nanti perut Husna masuk angin. Nanti sakit perut, Husna juga yang susahkan? Bukan Nek Jah.” Mak Jah sudah menapak ke ruang tamu. Dia menggeleng melihat Husna yang sudah tak sabar-sabar nak keluar. Sejak akhir-akhir ini, memang nama itu sering bermain di bibir anak itu.
Angguk dua kali.
“Ok. Husna tunggu Papa ya, Nek Jah?”
“Macam tu lah cucu nenek.”
Selepas saja sarapan, Husna merengek lagi meminta Khalish supaya segera bersiap.
“Baby, kedai Auntie Qis belum buka la sayang.” Pujuk Khalish.
“Ala.. kedai tu buka pukul berapa, Papa?”
“Papa pun tak tahu tapi sekarang baru pukul sembilan pagi. Papa sure kedai tu belum buka.”
“Papa tanyalah pada Auntie Qis.” Pinta Husna.
“Kita tak payah kacau Auntie Qis la Baby. Nanti pukul sebelas, kita pergi ya. Kedai Auntie mesti dah buka masa tu. In the mean time, why don’t you go and find a book to read? Ok precious?
Husna sudah tarik muncung.
“Ala… Papa call la tanya.. pleeeeaseeeee.....” Matanya dikelip-kelip dua kali. Buat muka kesian.
Khalish serba salah. Dia tak mahu menggangu Qistina. Apalagi pada pagi Ahad dan seawal begini.
“Papa sms la kalau tak nak call Auntie Qis.” Pinta Husna lagi. Seakan dia dapat membaca fikiran Khalish.

[Salam. What time does your shop open? – Khalish]
Sebentar kemudian jawapan Qistina diterima.
[Salam. 10.30pagi. Husna nak datang? – Qistina]
[Yup - Khalish]
[Hi Auntie! See you soon J – Husna]

“Awak boleh tinggalkan Husna kat sini kalau awak ada other things to attend to. She will be fine here.” Pelawa Qistina kepada Khalish. Sudah hampir tiga jam mereka berada di kedainya. Husna kelihatan begitu leka membaca di Junior’s Zone and sekali sekala dilihat dia berbual dengan kanak-kanak lain yang berada di situ. Husna yang ramah, senang membuat kawan. Qistina seronok memerhatikan gelagat si comel itu..
It’s ok. Saya tak ada urusan lain. Sunday is my time with her. Tapi yang lainnya hari ni, Husna is pre-occupied with her books and not with me,” Khalish tersenyum.
Besides, I can also do some reading myself. You have quite a collection here.” Sambil menayangkan buku Architectural Digest edisi terbaru yang sedang dibacanya.
“Alhamdulillah. We try to cater for all,”
“Hrmmm..Dah masuk lunch time ni. Husna tak lapar ke? Did she have a big breakfast this morning?” Soal Qistina. Jam ditangan sudah menunjukkan waktu satu setengah tengah hari.
Khalish turut sama melihat jam ditangannya.
“Wow, cepatnya masa berjalan.” Buku yang di tangan ditutup dan diletakkan di atas meja.
Kalau dah leka membaca, masa memang akan terasa berjalan dengan begitu cepat. Seakan masa itu mencemburui kita.  Kadang-kadang bila Qistina sendiri asyik membaca,  dia mahu masa itu berhenti.
Actually dia tak makan sangat pun sarapan dia tadi. Tak sabar nak datang sini. Pukul lapan pagi dah menjerit suruh saya bersiap. Bila saya cakap yang Soleil belum buka lagi, dia dah tak senang duduk dan insisted that I call you to find out. Bila saya tak nak, dia suruh sms pula.” Balas Khalish.
Qistina tersenyum mendengar cerita Khalish. Matanya dilarikan memandang Husna seketika.
I must apologise for both of us. Maaf sebab kami menganggu awak di pagi Ahad, Qistina.”
It’s ok. No worries. Tak mengganggu pun. I was already up.” Jawab Qistina. Matanya tak lepas memandang Husna. Rasa sayang kepada Husna terbit di hatinya. Apatah lagi bila dia mengetahui bahawa Husna tidak mendapat kasih seorang ibu semenjak dia dilahirkan.
Shall we go somewhere for lunch? We have been here for three hours, I think a change of scenery would be good; although no offence, your place here dah cukup cantik and very homey.” Ajak Khalish.
“Boleh tapi kita solat dulu ya? Bilik solat ada di sebelah pejabat. ” Cadang Qistina.
“Ok. Let’s.” Khalish mula bangun menuju ke sudut dimana Husna duduk.
“Husna, jom solat.” Ajak Khalish bila dia hampir pada Husna. 
Husna mengangkat kepala dan menguntumkan senyuman yang manis buat Papanya.
“Jom Papa” Alahai. Patuhnya anak ini.

Khalish membawa mereka ke Lake Club di Tasik Perdana. Ketika mereka melangkah masuk, restoran itu kelihatan penuh. Ramai yang sedang menikmati makan tengah hari bersama keluarga. Hari Ahad – hari bersama keluarga. Bonding time.  Nasib baik ada meja untuk mereka.

Pada mata kasar, pasti mereka bertiga juga kelihatan seperti satu unit keluarga yang lengkap. Yang lelaki cukup segak berbaju T warna hitam dan berseluar jeans biru dan yang wanita pula begitu ayu bertudung biru polos dengan baju blouse putih berbunga kecil serta berskirt biru. Anak mereka yang bergaun putih pula sangatlah manis kelihatannya. Husna petah bercakap bagai tidak mahu berhenti. Ada saja yang ingin dia ceritakan. Kedua Khalish dan Qistina hanya diam mendengar dengan senyuman yang sentiasa terukir di bibir. Masa berjalan masuk pun, Husna berjalan di tengah sambil memegang tangan Khalish di kanannya dan tangan Qistina di kirinya.
Di dalam kepetahan dan keriuhan Husna, Qistina merasakan satu perasaan tenang hadir di hatinya. Dia berasa sangat senang dengan keadaan mereka ini. Walaupun dia baru mengenali Khalish dan Husna, dia rasa amat selesa apabila bersama mereka. Terasa bagaikan dia telah lama kenal dengan kedua beranak ini. Sikap Khalish yang peramah membuat dia tidak segan untuk bersama mereka. Sikap Husna yang manja memang cukup menyenangkannya. Namun dia sedar bahawa dia tidak boleh terlalu melayan perasaannya itu. Cukuplah apa yang dia lalui bersama Aidil. Hubungan mereka yang rapat dan dia yang dalam diam menyimpan rasa akhirnya membawa kekecewaan kepadanya. Cukuplah. Dia serik. Dia tak mahu terluka lagi. Dan untuk tidak terluka, hatinya harus dipagar rapi.
“Husna, makan dengan tangan kanan.” Teguran Khalish membawa perhatian Qistina kembali ke meja makan.
“Oh, sorry.” Husna menukar garpu di tangan kiri dan menyuap mee ke dalam mulut dengan tangan kanannya.
“Auntie tahu tak kenapa kita kena makan dengan tangan kanan?” Soal Husna selepas dia mengunyah makanan di mulut.
Qistina yang sengaja ingin mendengar celoteh anak itu, menggeleng.
“Auntie tak tahu. Why?” Soalnya.
“Sebab, Papa kata Rasulullah suruh kita makan dengan tangan kanan.” Terang Husna. Seronok wajahnya dapat berkongsi sesuatu yang dia sangka Qistina tidak tahu.
“Ohh… Husna tahu apa minuman kegemaran Rasulullah?” Soalnya pula kepada si kecil.
“Susu!”
“Pandai! Good girl..” Puji Qistina. Sejuk hatinya melihat kepandaian anak ini.
“Hmm… Auntie, lepas ni kita jalan-jalan dekat luar nak tak? Kat sini ada taman rama-rama. Best.” Ajak Husna ceria.
“Husna, Auntie has to work.” Terang Khalish. Menjawab bagi pihak Qistina.
But it’s Sunday.” Jawab Husna.
Yes, she works on Sunday too.  Tadikan Husna pergi kedai Auntie? When the shop is open, that means Auntie is working.” Terang Khalish perlahan.
Husna terdiam. Mungkin sedang cuba memahami apa yang diterangkan oleh Papanya. Mungkin padanya, hari Ahad ialah hari cuti untuk semua orang.
“Oh, ok so lepas makan kita kena hantar Auntie balik kedai dia kan?” Soal Husna lagi.
Khalish mengangguk.
“Ok. Auntie. Lain kali kita datang dan tengok rama-rama, ya?”
“InsyaAllah, Husna.”
“Ok Papa. Husna nak balik ke Soleil and sambung baca buku.” Husna tersenyum puas.
 ‘Dah sudah. Berapa lama dia nak duduk kat kedai tu?’ bisik hati Khalish.

Khalish memandang wajah Husna yang sedang lena tidur. Lama sungguh mereka habiskan masa di kedai Qistina hari ini. Itu pun puas dia memujuk mengajak Husna balik.  Agaknya kalau tidak, Husna pasti mahu menunggu sampai kedai itu tutup supaya dia boleh balik bersama Qistina.
Perasaan Khalish sedikit terusik melihat Husna yang begitu manja dengan Qistina. Walaupun baru beberapa kali mereka berjumpa, mesranya lain benar. Sebelum ini Husna tidak pernah mahu rapat dengan seorang pun kawan-kawan wanitanya. Baik yang bujang atau pun yang sudah berkeluarga. Husna memang peramah tetapi Khalish tak pernah nampak Husna sebegini attached dengan sesiapa seperti dia lihat Husna bersama Qistina.  Sikap Qistina yang rajin melayan kerenah Husna juga tidak membantu. Terbit risau di hati Khalish.
Walaupun sudah hampir lapan tahun Dahlia meninggalkannya sendirian, tidak pernah terdetik di hatinya untuk mencari pengganti. Padanya biarlah Dahlia menjadi yang pertama dan terakhir buatnya. Tidak sanggup dia membahagikan kasih sayangnya serta cintanya kepada Dahlia dengan wanita lain.
Cukuplah Husna untuknya.


Bersambung...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget